Hur mycket aktivering behöver en hund?

När din hund får aktivera sig regelbundet blir den gladare och mår bättre. Aktivering bör göras med måtta. Hundar kan bli överaktiverade och den stress det ger din hund vill du undvika genom att vara uppmärksam på hur aktiveringen påverkar din jycke. Är din jycke en valp fortfarande ska du vara extra noga med att inte pressa din hund för hårt, men samtidigt ska du se till att ge djuret alla möjligheter till stimulans den behöver.

Hur ofta och mycket behöver jag aktivera min hund?

Mängden aktivering som en hund behöver beror på ras och individ. På samma sätt som att vissa människor gillar att röra på sig mer än andra är det för hundar. Alla hundar måste dock aktiveras varje dag för att må bra. För många hundar gäller det att ju mer aktivering du ger den desto bättre mår den.

Däremot är det viktigt att komma ihåg att din hund behöver vila efter intensiv aktivering. Var noga med att inte pressa din hund för hårt. Djur behöver liksom vi människor återhämtning efter att de utsätts för utmaningar. Att tänka på att hitta balans i vardagen ger dig en bra tumregel att följa.

Oavsett vad din hund har för behov av aktivering bör hunden som minimum aktiveras med en ordentlig promenad vid rastning minst var sjätte timme. Sikta på minst 3 promenader dagligen och gärna ska en av dessa vara extra lång.

En hund mår som bäst när du ger den mycket av din tid och är engagerad i att aktivera ditt djur. Hundar är sociala och behöver av ditt sällskap och din uppmärksamhet under en stor del av dagen. För vissa raser är detta ännu viktigare att det ger i form av mer tillägnad tid. Att leka och anta utmaningar tillsammans med dig är något din hund kommer älska, samtidigt som det ger den typer av aktivering den behöver för att kunna slappna av och må bra.

Olika typer av aktivering

Hundar kräver olika typer av aktivering för att må bra. Både aktiviteter som är fysiska och mentala bör vara en del av din rutin för att aktivera din hund.

Fysiska aktivering är exempelvis att gå en rask promenad eller att vara utan koppel när ni går i skogen. Om din hund är en som kräver mer utmanande aktivitet kan det vara bra att ta med djuret på en cykeltur eller en löpning i skogen. Mentala aktiviteter är träning som att lyssna på dig och göra det du säger (ex. vacker tass, ligg, rulla runt). Det kan också vara att lösa olika problem som att hitta godis du har gömt eller lösa ett aktiveringspussel.

Kombinera mental och fysisk aktivering

Det finns aktiviteter har extra många fördelar när det kommer till att aktivera din hund. En sådan aktivitet är att låta din hund umgås med andra hundar som har liknande behov av aktivering.

Hundarna kommer tillsammans leka och utmana varandra både fysiskt och mentalt. Det är dessutom roligt för din hund och kan vara väldigt tillfredsställande. Tänk dock på att alla hundar inte går bra ihop.

Hundar försöker alltid hävda sig och även om det är sällan kan det ibland blir en hård maktkamp. Var inte orolig om det går lite tufft till ibland när hundarna leker men var uppmärksam så att leken inte övergår i slagsmål. De flesta hundar är snälla hundar och är din hund väluppfostrad och snäll och om den andra hunden också är det bör lek med en annan hund vara det ideala scenariot för engagerande aktivering.

Fler sätt att aktivera din hund

Här kommer en lista med några tips på olika sätt att aktivera din hund:

 • Lydnad: Träna vardagslydnad och lydnadsmoment
 • Tricks: Hitta på roliga trick med din hund och träna för att vissa upp detta för en vän eller en familjemedlem
 • Spårning: Lär din hund att spåra lukter. Hur du gör detta kan du hitta guider om på Google.
 • Skogspromenad: Gå en lång promenad i skogen och låt din hund gå lös om den klarar det utan att springa iväg efter en hare eller en katt.
 • Träffa andra med hundar: Besök en vän som också har en hund som behöver aktivering. Att ni får träffas när era hundar leker blir en fin bonus.
 • Boll med hundgodis: Skaffa en boll som du fyller med hundgodis
 • Lek på gården: Har du en tomt? På sommaren är det perfekt att bara släppa ut din jycke. Se bara till att avgränsa området om hunden är en sådan som är benägen att rymma.
 • Fjällvandring: Åk till fjällen och vandra i bergen över en helg.
 • Lek dragkamp: Att tävla på det här sättet mot dig upplever hunden som en rejäl utmaning. Var noga med att hunden inte tar det för seriöst bara. Du märker detta om hunden försöker sno repet och spring och gömma sig.
 • Prova på agility: Det är en utmärkt aktivitet för både mental och fysisk stimulering.
 • Hjärngympa: Testa hjärngympa med din hund. Titta i en hundbutik efter vad du kan använda till detta.
 • Kastrullen: Se om hunden kan lista ut hur den får ut en köttbulle under locket på en kastrull eller en skål.
 • Träna städning: Anta utmaningen att lära din hund att lägga tillbaka sina leksaker i sin korg. Målet är att över tid ska hunden kunna städa upp huset på sina egna leksaker. Hunden får aktivering och du får mindre städning och plockning att göra så själv småningom. Win-win kan man säga.

Det finns oerhört många sätt att du kan aktivera din hund. Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränserna. Kom ihåg att vilka aktiviteter som passar är högst individuellt till vilken ras och individ din hund är. Bäst är att välja aktiviteter som både känns kul för dig och som passar just din hund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *